Friday, September 30, 2011

LUBANG KERJA DI IPOH, PERAK

Untuk makluman kepada pembaca blog ini... 

esok, 1hb OKTOBER 2011, akan diadakan "JOB and CAREER FAIR 2011" yang diadakan di Dataran Majlis Bandaraya Ipoh...

Jadi amat sesuai sesiapa yg berminat untuk pergi dan server atau drop resume... leh la ke sana....

jie dgr kata program nie berlangsung selama dua ari...iaitu sabtu dan ahad...

jadi leh la ambik peluang nie tuk cari kje yang di buka d sana....

xkira laa...bagi sesipa yang ada keputusan bermula dari PMR sampai la DEGree...leh la apply yekkk...skadar perkongsian dari jie....

ok..slamat mencuba dan ditemuduga...=)



~G_Inspiring~

Kerja Kabel...KaBel Kerja...!!!! alahai.......

Salam kpd pembaca....

nk tau smamlm jie ada la bbork dgn kwn2 jie yg dah bkerja kat tmpat kje tu dan smbil2 tu bbincang mngenai pluang pkerjaan yg ada d pasrn pd masa kini...

sutt sappp suutt seeppp....!!!! suttt sappp suuttt seppp!!!
 pastuu!!!

terbuka la sembg psl intebui dan pengambilan pkje... 

ada yg ckp dpt...ada yg ckp mmg susah nk dpt... bila tya mreka yg dapt tuu pn mmg susah nk dpt...ada smpai bberapa kali tebiu baru dpt...

ada plak yg hnya skali dua kali tebiu dah dpt.... itu tebiu kali kdua diorg tpaksa mggunakan kabel...

mmmmm.....

betul kerrr.....!!??


pengambilan kakitngn krajaan kini peratusan nya klu nk dpt perlu ggunakan kabel...??!!!!

agak rsau bila mmikirkan ttg pkara ini.... bila nk p tebiu kna pkai kabel...!!!

betul kerr cara niiee..!!!

aduyaiiiii!!!

Dugaan btl laaa....


nie kna usaha lebih la klu cmnie....!!!

ada plak yg bependapat...klu kita guna kabel seolah2 kita dah potong rezki org lain yg lebih layaj tuk jawatan tuu...

xtau laa...nk ckp cmne....

rezki masing2.....   

dapat kje xdpt kje itu hak masing2 kan....

jdi fkr laaa....

dan terpulang pd diri masing2 yerrr.....!!!

mna yg terbaik tuk masa depan.....

yg pentng rezki yg kita dpat tuu mlalui sumber dan cara yg halal dan diberkati oleh Allah untuk sepanjng hayat kita....

Selamat Maju Jaya buat kgkawan yg sedang meneroka alam pkerjaan...

ayat nie sbnarnya ditujukan untuk diri sendiri jgk...heheeeee...

ok laaa...itu saja sekian pkgsian dr jie...

TQ..





~G_Inspiring~


Wednesday, September 28, 2011

CeRitA HaRi iNi...!!!



Haiii..

Salam ingatn buat mereka yg membaca blog nie... 

tq kerana luangkan masa tuk bca apa yg jie tulis nie...just suka2 ja kan....=)

Ari nie ntah knapa jie rasa ltey sgt...bila blk kje td... 

rsa nk tdo trus jerrr...
tp maslah nyaa xley lena la plak...


aduyaii,...!!!


pastu terubat plak hati nie bila tgk pkembngn fb ada di tag kat jie gambar bsama shabat2 UTM...


Cantik sgt ganbr tuuu....


LIKE.....1000 kali...!!!!

 heheeeee.......=)

Over excited nie.....

sriously....

terharu sgt bila tgk gambr tuu....

APe pn TQ very very buat shabat jie yg bersusah payah edit n tag gambar tuuu.... suatu kenangn yg mungkin xkan dilupakan.....

heeeee...

nk tgk kerrr gambar tu cmne yg jie kata lawa tuuu....???

hahaaaaa...

tgk yg kat bawah tuu yerrr.....





.



klu nk tau...yg sblah kiri skali tu kien, pastu jie, 
diikuti dgn zul, 
then yg cute sorg tuu ecah, n
lastly yg comel sorg lagi tuu sally...

haaaa..!!!

lawakan....



Tuesday, September 27, 2011

My KonvoKesyen at UTM ke 47

Alhamdulillah...







Berkat doa sume...tanggal 26hb September 2011, merupakan satu lagi tarikh keramat yg telah mcipta satu sejarah istimewa dalam hidup jie yang tak mgkin jie lupakan... 




Konvokesyen ke-47 merupakan hari pengnugrahan ijazah buat jie dan rakan2 sperjuangan bersama yang slama ini telah bertungkus lumus demi mncapai pengiktirafan penganugrahan dan tamat pd masa yg d tetapkan...

Oleh itu....


ini adalah....

Satu Penghargaan, buat ayahnda dan bonda khususnya.... 
dan kluarga serta saudara mara am nya, yg tlah mndoakan kjayaan jie hgga jie tlah mncapai apa yg diimpikan slama nie...




tidak lupa jgk sahabat perjuangan yang jie sayangi sume...jie amat berterima kasih dan mgharapkan agar hubungan yg terjalin slama ini smoga kkal abadi hendaknya...




lpas mgkin msg2 akan mbwa haluan sndri yg akan mmgang plbagai bidang dan jwatan  serta ada yg mlnjutkan pngjian ke prgkt yg lebih tggi....


apa pn TAHNIAH!!!  sume nya kini dah bergelar GRADUAN kan!!!! =)


smoga tabah mghadapi cabaran alam pkerjaan dalam mbina halatuju msa dpn yg lbih cmerlang...!!!


SEkian.....



~G_Inspiring~



Cerita MalaM

malam nie chating dgn byk org....

dpat jgk lpas kan borink nie....

konvo da lpas....


esok kna masuk keje da nie.....

alahai...keje laa kje,,,,,....

ok..nk tdo daa.... tataaa...



~G_Inpsiring~

Saturday, September 24, 2011

MemORy USA by 15th JUN 2011


Salam.........

Haaaa....nie gambar telah baru d uplode.....

nie ari pertama lawatan kami d Harvard....=)

jom tgkk.......!!!



Malam Pertama di Everett. 


Hostel Di mana tempat kumpulan kami menginap.
- BackPackers Hostel-

Universiti pertama lawatan, Harvard University.

Laluan2 yg terDapat di Universiti ini.


Saja tiru gaya Tokwan kat Balakang tuu....xda apa pn...hahahaaa


Action Jerr tuu....watt2 xnmpak camera sbnarnya....
=)





Map tuk sekitar kawasan tuuu....

Di hadapan bangunan tuu...xnmpak kerrr....hehehee
-Bank Simpanan Cambrige-

yg nie plak ialah perpustakaan Universiti Harvard..
tp kami xberkesempatan masuk...=(



nie adalah salah satu sdut dalam surau Harvard Universiti...
Ia juga dijadikan tempat tuk, Persatuan mahasiswa Islam Universiti ini duduk berbincang atau menjalankan aktiviti berunsurkan Islamic..

Antara ahli kumpulan Kajian kami...
nie dok tgh rehat sume nie...baru lpas kekeyangan mkn... atas tu sbnarnya kdai makan...bwh nie meja2 tuk duduk makan saja....

nie moto idaman jgk nie.... BMW Bike maaa.....hahhaaa

Action.........


nie adalah kawasn beli belah yg ada d skitar nie... ia di Panggil Copley place....


nie ari yang seterusnya klu xsilap....


ehhh!!!! mcm knal jerrr tmpat nie....heheheee
bpe kali mau ambik gambar daaa.....=)


nie...kebetulan terjumpa ngn Cinton n Obama...sembang bukan men ramah lagi diorang...siap ajak p umah lagi...tp xpelaaa...jie ckp kat diorg, len kali jelaa.....hehehe
(yerrr2!!! jerrrr....)



Nice Lanskap....nie still dalam Universiti Harvard lagi...

 Konon nyaa Polis U.Harvard la tuu....Action lebey....hahahaaa
klu ikut xmo ambik gmbar kat kreta nie... tp Polis kat ctu sruh ambik jugak......
so.....ambik jelaa ati polis tu ckt....=)


dok cari buku yang lect suruh siapkan asgmnt...tp xjumpa....
skali jumpa buku Arab daaaa....

mmmmmmm....
kusyuk sgguh baca...msa bila diorang ambik gmbar pn xtau laaa....=)



haaaaaa...!!!
yg ie dalam Law Scool Library....En.Yahya (stuff) yg bwa masuk..klu xda dia myb library nie pn xley masuk...
huhuhuhu....tq...En.Yahya...


Dpan kdai makan mkan "Halal Food"
Antara kdai makan yg mnjadi tumpuan Muslim...

Pooh House...
cmne rpe Pooh nyerr pn xtau laaa....=)


Nice Pose....
Candic Pic Actually....tp ada nilai seni dan lucu nya...Prasaan x....
klu prasan, msti terketawa pnya laa...hahahahaaa

"Dejavoo"
Antara suasana yg pernah jie alami dalam mimpi...rpenya ia jd kyataan rpanya....
alhamdllh....


Oxford.....




Stakat nie...tu jerr dulu....

tp ada lgi...

nti jie uplod lagi yerrr....

k...tatataaaa....


~G_Inspiring_

Friday, September 23, 2011

KejaYaan taK kaN dtg bergolek...!!!

Td masa drive kreta nk p kje terdgr clotey dari satu rancangan radio nie....

nk tau dia ckp ape....

dia ckp....!!!!  

 klu kita nk bjaya mencapai apa yg kita inginkan dalam hidup kita mesti trus berusaha untuk mencapai nya...
jgn cpat berputus asa dan perlu ikhlas dalam melakukan sesuatu usaha itu....

 yang penting janganlaaa, kita cuba untk menindas org lain demi untuk kepentingan diri kita mencapai sesuatu yang kita impikan ituu...

sebaabbb... sesuatu yg kita perolehi tuu klu xda keberkatan, xkan kmana pn...!!

 dan perlu diingtkn jugak sesuatu kejayaan itu xkan datang bergolek tanpa usaha gigih yang ditaburkan terlebih dahulu......

jd....
jom kita sama2 cari jalan yg btul demi untuk mencapai hasrat dan impian kita itu...


..........................

 ingat!!!! 
Allah itu maha Pemurah...Dia sentiasa d sisi kita walau senang dan susah....

Yakinn!!!! dan mohon pada NYA...insyllah, pasti akan dapat klu betul pada cara nya.......=)
(aceyceyceyyyyy...da mcm ustaz la plak....heeee...)

pesanan ini di bawakan khas dari...dot...dot.....dot..........=)

ssungguh nya ada kebenaran jgk dgn apa yg d smpaikan ituu....

renung2 kan laaahhhhh wahai sume org...!!!!


~G-Inspiring~

Ada jerrrr Yg tak kEna kan..kan...kann....!!!! (kdg2 diam Lagi Baik!!!)

Assalamualaikum.....Sumee......



Ari rsa nk share smthg kat cni...besa laa nma pn tmpat tuk mluahkan apa yg d rsa... 
tuk hilangkan tensyen la katakan... skali2 rasa nk marah...

tp apa guna marah2 org...xda bg makna apa2 pn...baik pada dri tambah lagi pd org lain... 

kdg2 lagi btambah skt ati jerrr...tp jie nie ttap pnyabar org nyerr...heheee
(Yekeeerrrrr!!!  heyyheyyyy... kkdang jerr kot...=)......)

Ok...laa...da nk mula celotey da nie....heeeee...

Ntah laaa....sjak akhir2 nie...

bila diri nie da mula aktif ngn ber blogging nie ada jerr org yang skit ati...
ckp poyo laa...kjar glamour laa..., tarik perhatian laa...apa laa..... 

aaaahhhhhh!!!!...................

 apa pn, peduli apa jie dgn kata2 org cmtu....

biasa nya org yg ckp cmtu dia da mmg yg jnis cmtu...

sbb bila tgk org lebey ckt da mula laaa......!!!,

 timbul prasaan skt ati.., iri ati..., dengki...mcm2 lagi laa.....

biar laa...!!! yg penting jie xkco priuk nasi diorg,.... 

apa pn jie ttap cool jerrr!!!!


bagi jie...niat nk blogging nie pn smata2 nk kongsikan pa yg bleh jie rsa bley kongsi kat cnie... 

kdg2 rsa borg leh laaa...edit2 ckt2 apa yg bley d edit kat blog nie...    bg ilang rasa boring la katakan....!!  tp mmg bley bg ilang rsa borink pn... ok laa...dr sblm2 nie....!!!

skrg baru la jie rsa nikmat ber blogging...ptut laaa,,,rmai dr kalangan blogger2 suka ber blogging... dah berblogging baru rsa nkmatnya kan....=)

bagi sume kgkwan yg ada blog jgn lupa follow jie yerrr....

leh laa...!!! share2 apa yg bleh kat cni....atau smbil tu kita sama2 knal n tambah2 knalan..... 

bukan nk promote blog jie nie, tp suke2... 
itu pn klu rsa nk follow...klu xnk xley wtpe...hak masing2...!!! 

suke ati....nk atau x kan...!!! yg penting masing2 hepy n xgnggu org lain......!!! kan...kan.....kan..........=)

okeyy...pnat sudaa berceloteyyy.....

lega sudaaa rsa nyaa.... da mcm mami jarum laa plak...heheheee

tp jie bkn mngumpat kan...cuma luahan prasaan jerrr...xsalah rsa nya......bukan rsa!!! tp mmg xsalah pn..... kan...kan....kan.....=)


ok laaa.....slamat sudaa d cnie....tq ...

~G_Inspiring~



Thursday, September 22, 2011

NUKILAN UNTUK KONVO UTM KE-47


Assalamualaikum....wbt.....
         

Buat kgkwn yg mngenali jiji dari UTM....
mmmmmm.........

Sekejap jerr kan...sedar xsdar dah tiga tahun jiji menghabiskan masa di UTM,JB... nie hanya tinggal bpe hari jerr lagi nk konvo...lpas tuu bgelar alumni UTM...ntah apelah lagi sumbngn jiji dgn UTM lpas nie sbg alumni...sdey rsa nya bila nk bpisah mnjadi mahasiswa UTM... 

Bnyk knangn yg jiji telah cipta spjg jiji study kat sna.... suka, duka, sdey, gembira, blajar tangani masalah, blajar tangani stress, kenali kwn2, blajar cara kmunikasi dgn baik, bljar hdup bermasyrakat, kenali org besar, org kecil, bagi sumbngn pd msyrakat kampung,  mngurus prgram dan mcm2 lagi.... dan yg paling best dgn UTM jgk jiji dapat rasa mlgkah kaki ke overseas, USA yg xpnah termimpi dan terdetik dalam angan2 jiji nk ke sana...akhirnya mnjadi knyataan jgk... apa pn trima kasih buat pngarah prgram Cik Sit Mariam, dalam mngatur prgram ini dgn bjaya...wlupn xbyk yg jiji dpt sumbngkan pd prgram nie mlenkan sdikit tenaga dan idea....

Haaaa...!!! satu lagi....kat UTM jgk laa jiji dan kgkwan sprjuangn dapt mngnali dan tahu apa itu psikologi...itu yg pntg sbnrnya...heheeee... apa pn psikologi ttap the best laa...lect nya pn best2... cume teknik pmbelajarn jerr kurang prktikal ckt...tp xpe...sume tu boleh d dalami bila dpt smbung master or PhD nti...yg pentg rjin dan ingin trus bjaya kannn....

Nie.....konvo pd 26hb Sept. '11 nie....hnya tggl 3 ari jerr lagi.... wktu nie msa nya nk jmpa kgkwn sume second Bacth Psikologi FPPSM, UTM... lpas tu masing2 akan bw haluan masg2... lpas tuu ntah bila lagi akan bjmpa kannn..... 

Apepn lumrah khidupan sbg graduan...sumenya akan lalui pkara yg sma bila da tamat blajar di IPTA mahupn IPTS kan..... smoga sama2 lah kita doakan agar kita sume sama2 bjaya dlam apa jua bidg dan pkerjaan yg diprolehi....

Btul kata TNC HEMA UTM, Prof. Taj... saat khidupan yg paling best dan terindah adalah di waktu alam dalam kampus...iaitu ketika bergelar mahasiswa... byk kenangn yg tercipta... memang x d nafikan...dah alaminya baru tauu!!!!.......=)

Apepn UTM tetap di hatiku dan disanjung tggi....UTM Sanjungn Bangsa!!!

Oleh itu...dari jiji....
SELAMAT BERGELAR BUAT GRADUAN YANG BAKAL MENGAMBIL SEGULUNG IJAZAH PD KONVOKESYEN KE-47 INI.... TAHNIAH DIUCAPKAN!!!.....=) SEMOGA TRUS BJAYA DALAM BIDANG YG DICEBURI DAN PEKERJAAN YANG DIPEROLEHI....

~~G_Inspiring~~

Jalur Gemilang Terus Berkibar Megah

Wahai Negara Ku Tercinta dan Bangsa ku Semua...

Di mana letaknya martabat seorang bangsa itu apabila diri sendiri suda mula berani mempertikaikan tentang sejarah melayu...cuba untuk memutarbelitkan fakta sejarah melayu sebenar demi kepentingan sesetengah pihak dan kepuasan untuk diri sendiri...

kita seharusnya sedar akan kekuatan ssebuah bangsa atau negara itu adalah terletak pada perpaduan yang cuba dikekalkan dari semasa ke semasa...

namun...apabila terdapat pihak yang cuba memutarbelitkan fakta sejarah, dan mencerai beraikan perpaduan kaum yang sedia wujud di negara ini, adakah perpaduan dan kesajteraan rakyat masa kini dapat dikekalkan untuk masa akan datang...
bagaimana pula dengan nasib anak bangsa kita yang bakal menerajui tampok kepimpinan akan datang...???
adakah dengan membiarkan negara dalam keadaan yang kucar kacir,,,...sama-samalah kita fikirkan...

kadang-kadang terasa ckup kesal dengan pergolakan politik yang kian tidak tentu hala tuju masa kini... kemenangan yang ingin dicapai hanyalah semata-mata untuk kepentingn sesetangah pihak sahaja... adakah itu yang kita impikan...adakah itu yang kita harapkan... semoga harapan suara anak muda dan bangsa, jeritan kanak-kanak yang masih kecil melaungkan inginkan keamanan negara dan pergolakan politik yang stabil dapat dicapai dengan sepenuhnya... agar kami pada hari esok dapat sama-sama menikmati sebuah negara yang mempunyai keunikan tersendiri ini terus hidup dalam keadaan yang aman dan terus maju......~~

nukilan dari hati yang ingin kan suasana aman pada masa akan datang baik dari segi politik dan ekonomi...

~G_Inspiring~

MEMorY USA, pART 1


 ~dOLLAR USA~

~ hiDANGA Makanan & Minuman Da;am FliTe For Muslim~

 ~MOnitor LCD Di Hadapan stiap tempat duduk Penumapang Bgi Tujuan Hiburan~

 ~Tiba d Airport Boston, USA~

 ~Bertemu dengan Salah seorg Pelajar Di Boston, bagi Tujuan membantu kami~


~~G_Inspiring~~